Wednesday, August 31, 2016

MİNOTAUR & EGE DENİZİ (türkçe)

Girit kralı, Kral Minos, ve eşi Pasiphae'nin çocuğudur Minotaur. Aslında tam olarak ikisinin çocuğu olduğu söylenemez. Pasiphae, Zeus'un gönderdiği bir boğaya aşık olur ve bu boğa ile ilişkiye girer. Sonrasında Minotaur'a hamile kalır. Minotaur yarı boğa, yarı insan bir canavardır.

Kral Minos bu durumdan utanır fakat Minotaur'u öldürmek istemez. Dillere destan bir mimar olan Daedalus'a, Milas ovasında bir dağ olan Knossos'da bir labirent yaptırır. Minotaur'u bu labirente saklar. 

Zamanla Kral Minos düşmanlarını bu labirente atmaya ve Minotaur'a yem etmeye başlar. Mimari o kadar başarılıdır ki, Minotaur dahil kimse canlı çıkmayı başaramaz. 

Minos'un diğer oğlu Androgeus Atina'ya maraton için gider ve annesini hamile bırakan boğa tarafından maraton sırasında öldürülür. Minos buna çok sinirlenir ve Atina kralı Aegeus'dan (Ege) oğlunun ölümünün yarattığı boşluğu doldurması için bir antlaşma ister. Aegeus her yıl yedi genç kız ve yedi genç erkek gönderecektir. Bu gençler Minotaur'a yem olacaktır. 

Bu antlaşma Atina halkını hiç memnun etmez. Antlaşmanın üçüncü yılında Kral Aegeus'un oğlu Theseus Minotaur'u öldürmek üzere bu yedi genç erkek arasında gider. Theseus gençlerin Minotaur'a kurban gitmesini istemez, buna bir son vermeye karar verir. 

Theseus babasına geri dönerken geminin yelkenlerini beyaz gördüğü takdirde başarılı olduğunu ve yaşadığını, siyah gördüğü takdirde ise Theseus'un öldüğünü anlaması gerektiğini söyler. 

Theseus, Kral Minos'a Minotaur'u öldüreceğini söyler falat Kral Minos, Minotaur'u öldürmeyi başarsa bile labirentten asla çıkamayacağını söyler. 

Theseus labirente girmeden evvel Minos'un kızı Prenses Ariadne ile tanışır ve prenses Theseus'a delice aşık olur. Ona yardım etmeye karar verir ve Theseus'a bir iplik verir. Labirentte ilerledikçe ipliği açmasını söyler. Nitekim Theseus da öyle yapar ve Minotaur'u öldürmeyi başardıktan sonra ipliği takip ederek kurtardığı gençler ile labirentten canlı çıkar. 

Prenses ile beraber, zafer kutlamaları eşliğinde Girit'e geri dönmek için gemiye binerler. Kutlamalar ile sarhoş olup uyuya kaldıkları için siyah yelkenleri değiştirmeyi unuturlar. Yüksek bir tepeden oğlunun yolunu gözleyen Aegeus, siyah yelkenleri görünce oğlunun öldüğünü sanarak kendini denize atarak intihar eder. O gün bugündür bu denizin adı Aegeus, Türkçesi ile Ege Denizidir...
-hande

No comments:

Post a Comment